” Ulcerul gastric îmi dă senzaţie de arsuri în intestine”
(Răspuns pentru ANASTASIA – Iaşi, F. AS nr. 1342) Ulcerele stomacale, în cea mai mare parte, dar nu în totalitate, sunt cauzate de infecţia cu bacteria Helicobacter pylori, şi de regulă sunt tratate cu antibiotice şi un medicament cu rol de inhibare a pompei de protoni, care împiedică producerea de acid în stomac. Medicamentele trebuie luate doar pe termen scurt, deoarece suprimarea acelui acid este extrem de dăunătoare pentru absorbţia nutrienţilor şi poate da tot felul de complicaţii.
Există şi remedii naturale care ajută la tratarea acestor infecţii, fără nici un fel de riscuri. Bacteriile Acidophilus şi Bifidus încetinesc dezvoltarea bacteriei H. Pylori în şase săptămâni, şi chiar o pot anihila. Vă recomand să luaţi un produs probiotic complex Acidophilus Plus, ce conţine un amestec exclusiv din cinci varietăţi de probiotice testate clinic, şi anume: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium animalis şi Streptococcus termophiles, atât înainte cu o săptămână de terapia cu antibiotice, cât şi 3 luni de zile după. De asemenea, produsul Gel-Guard asigură apărarea contra acidităţii stomacului, în aşa fel încât un număt cât mai mare de bacterii să ajungă în intestin (nu se găseşte în farmacii). Extractul de lemn-dulce DGL stopează şi el dezvoltarea bacteriei H. pylori şi ajută la întărirea şi repararea mucoasei stomacului. Lemnul-dulce trebuie luat în formulă completă DGL, din sursă naturală, deoarece luat pe termen lung, poate creşte tensiunea arterială. Recomand un produs pe bază de legume crucifere cu lemn-dulce, Cruciferous Plus, o formulă exclusivă, testată clinic, care împreună cu complexul probiotic numit, distruge Helicobacter pylori. Vitamina A şi aminoacidul glutamină ajută la regenerarea celulelor epiteliate sănătoase, care căptuşesc tractul digestiv. Stomacul produce acid pentru digerarea proteinelor, aşadar, dacă mâncaţi des alimente bogate în proteine, cum ar fi: carne, peşte şi ouă, s-ar putea să agravaţi starea de inflamare a mucoasei stomacului. Totuşi, peştele gras se bucură de avantajul că are în compoziţie acizi graşi esenţiali Omega 3, cu proprietăţi antiinflamatoare, care ajută la calmarea membranelor inflamate, aşa încât consumul moderat de peşte gras este probabil să facă mai curând bine decât rău. Cafeaua şi alcoolul, precum şi analgezicele antiinflamatoare nesteroidiene irită, şi ele, peretele intestinal. Combinaţia dintre analgezice şi alcool este extrem de periculoasă pentru persoanele ce au ulcer, deoarece poate provoca sângerare internă. Evitaţi alergiile şi intoleranţele alimentare. Dacă mâncaţi un aliment la care sunteţi alergic sau intolerant, inflamaţia va creşte şi ulcerul se va agrava. O alergie alimentară neidentificată poate chiar să precipite această boală, mai ales dacă există boala celiacă nediagnosticată.
Multă sănătate!
LIDIA HOLBAN – nutriţionist,
tel. 0722/26.04.45,