Care sunt secretele pentru a slabi?
Si ce precautii sunt necesare pentru a mentine greutatea optima in momentul in care se ajunge la ea?
Rezultatele prezentate de membri ai National Weight Control Registry din Statele Unite, in urma analizarii unui grup de 10.000 persoane (majoritatea femei) care au slabit minim 14 Kg mentinand apoi greutatea corecta cel putin 1 an, nu surprind: cea mai buna reteta este aceea de a avea o atitudine mentala pozitiva, sa existe un control constant asupra ceea ce se mananca, cantarirea o data pe saptamana, precum si activitatea fizica regulata.
Aceste elemente simple din propriul stil de viata sunt suficiente sa se poata prevedea cu mare incredere daca un program de slabire va avea succes sau nu. Dar ce altceva se poate face pentru a pierde acele kilograme in plus si sa le tinem apoi cat mai de- parte? Care sunt ultimele descoperiri stiintifice din acest domeniu atat de important? Dorim sa scoatem la lumina tocmai aceste studii. Va prezentam ultimele noutati, pentru ca mai apoi sa le puteti raspandi si arata cum prin 6 schimbari simple ale regimului alimentar si ale stilului de viata cotidian este posibil sa obtineti, voi si persoanele apropiate voua, o stare de sanatate ideala si o viata mai buna!
1 . ALIMENTATIE CU UN CONTINUT RIDICAT DE PROTEINE PENTRU A SCAPA DE KILOGRAMELE IN PLUS, O MAI MARE SENZATIE DE SATIETATE SI UN METABOLISM ECHILIBRAT
Probabil ca ati auzit deja despre faptul ca pentru a slabi este nevoie sa se creeze un «deficit de energie»: consumarea a mai putine calorii sau consumarea lor mai mult, in asa fel incat sa se consume din rezervele acumulate cu obtinerea si mentinerea unei greutati optime. Dar in ultimii ani, oamenii de stiinta s-au interesat pe langa ce ar fi mai bine sa se manance si cum s-ar putea obtine cel mai bun rezultat in ceea ce priveste pierderea greutatii. Cu alte cuvinte, compozitia meselor, proportia dintre proteinele, carbohidratii si e grasimile consumate, sunt acum considerate ca fiind niste factori foarte importanti.
In cursul anilor, a crescut in mod constant numarul studiilor stiintifice care atesta utili- tatea proteinelor in scopul de de pierde greutate2. Mesele bogate in proteine ajuta cu adevarat la cresterea senzatiei de satietate intr-o masura superioara carbohidratilor si grasimilor si favorizeaza schimbari pozitive in structura corpului (se pierde mai multa grasime in timp ce se pastreaza mai mult masa musculara), fata de dietele care au un continut de proteine normal. Si mai sunt si alte vesti bune in acest sens! O alimentatie cu un aport mai mare de proteine pare ca previne si scaderii capacitatii de a arde caloriile (consum energetic in timpul odihnei) care in general se inregistra in urma unei diete de slabire.
Intr-o meta-analiza publicata de American Journal of Clinical Nutrition, cercetatorii au evaluat in mod sistematic 24 de studii in timpul carora au fost monitorizate 520 persoa- ne care au adoptat o dieta cu un continut ridicat de proteine si 543 de persoane care in schimb au mentinut o dieta standard. A fost astfel posibil sa se evidentieze cum la unele persoane care au avut o dieta cu continut ridicat de proteine s-a observat o diminuare semnificativa in ceea ce priveste scaderea Consumului Energetic in stare de Odihna (Resting Energy Expenditure, REE), care se inregistreaza in mod normal la incheierea unei diete avand ca scop slabirea in greutate. Cercetatorii au putut sa constate cum o dieta cu continut ridicat in proteine ajuta la prevenirea scaderii acestei valori cu circa 600 de calorii! Numai acest aspect reprezinta un factor in masura sa faca o mare diferenta pentru ca planul de slabire sa aiba succes!
2. MENTINEREA MUSCHILOR IN FORMA CU O COMBINATIE DE PROTEINE DIN SOIA SI DIN LAPTE
Atunci cand se tine cont de controlul greutatii si prestatia atletica, consumul de proteine devine unul din domeniile de cercetare cele mai importante din sectorul nutritiei. Unii sportivi apeleaza la proteinele din zerul de lapte pentru a-si procura proteinele necesare construirii masei musculare, in timp ce vegani prefera soia ca sursa de protein de inalta calitate de origine vegetala.
Studiile efectuate in acest sens au permis ur- matoarea descoperire, chiar daca proteinele din soia si din lapte sunt toate surse complete de aminoacizi de inalta calitate, acestea au un grad diferit de digerabilitate5. Acesta la randul sau influenteaza asupra modului in care respectivii aminoacizi intra in circuit si contribuie la stimularea productiei de pro- teine pentru muschi. Proteinele continute in soia si in produsele din lapte contin cantitati diferite de leucina, un aminoacid ramificat folosit ca semnal cheie pentru stimularea sintezei proteice de partea masei musculare. Studiile arata cum aportul de proteine derivate din lapte joaca un rol important in prevenirea catabolismului proteinelor musculare. Descoperiri ca acestea au ridicat intrebarea atat din partea a oamenilor de stiinta cat si din partea sportivilor: “Care este cea mai buna sursa de proteine pentru a obti- ne cele mai bune rezultati in ceea ce priveste formarea muschilor?”
Insa, rezultatele din domeniul cercetarii, in continua crestere, ce compara diferi- tele surse alimentare de proteine par sa sugereze ca cele mai bune rezultate se pot obtine cu o combinatie de proteine derivate din soia si din lapte.
Cercetatorii Universitatii din Texas au efectuat un studiu dublu orb cu placebo pe 20 de tineri sportivi sanatosi: unii dintre ei au fost hraniti cu un amestec de proteine (soia, zer si cazeina), altii doar cu zer, la incheierea unui exercitiu fizic intens al gambelor cu durata de 1 ora.
S-a efectuat la inceputul studiului si in doua momente succesive exercitiului o bi- opsie a tesutului muscular: cercetatorii auverificat in acest mod ca viteza de sinteza a proteinelor musculare era stimulata de ambele surse alimentare de proteine, insa cu o intensitate mai mare in cazul ameste- cului de proteine. Cercetatorii au tras con- cluzia ca amestecul de proteine care are un aport atat de proteine cu cu asimilare rapida cat si de proteine cu asimilare lenta poate a facut ca eliberarea de aminoacizi catre fibrele musculare sa fie de durata verificat in acest mod ca viteza de sinteza a proteinelor musculare era stimulata de ambele surse alimentare de proteine, insa cu o intensitate mai mare in cazul amestecului de proteine. Cercetatorii au tras con- cluzia ca amestecul de proteine care are un aport atat de proteine cu asimilare rapida cat si de proteine cu asimilare lenta poate a facut ca eliberarea de aminoacizi catre fibrele musculare sa fie de durata.
AMESTEC ExCLUSIV DE PROTEINE
- 18g de proteine de calitate inalta
- biologic complet, cu toti cei 22 de aminoacizi
- O sursa naturala de proteine cu profil aminoacidic superior:
SOIA,LAPTE,CAZEINA,ZER (bogat in leucina, un aminoacid ramificat care sprijina sinteza proteinelor musculare).
AMESTEC DE FIBRE EXCLUSIV
- 5 g de fibre pe portie,din surse alimentare integrale: soia, ovaz si guar,favorizeaza senzatia de satietate si digestia
LEUCINA/AMINOACID
Studiile au aratat cum consumul de alimente care contin leucina ajuta la mentinerea si protectia masei slabe a corpului stimuland sinteza proteica.
Lidia Holban ,
T.Nutritionist
0722 260 445