Sanatatea organismului inseamna atat absenta bolilor , cat si o abundenta de vitalitate. O sanatate fara probleme se numeste adeseori “functionala” si se poate masura prin:
- Performanta – cum va simtiti din punct de vedere fizic si mental
- Lipsa simptomelor si a semnelor bolilor
- Longevitate – modul de viata
Experienta unei stari de bine o poate atinge oricine. Starea de bine inseamna un nivel ridicat de energie, de echilibru emotional, minte agera (ascutita), dorinta de a-ti mentine conditia fizica si grija de a asigura organismului tot ce are nevoie ,de a imbunatati starea de sanatate permanent. Aceasta stare a sanatatii include si rezistenta la bolile infectioase si apararea organismului impotriva bolilor cronice majore cum este infarctul miocardic sau cancerul.
Incetinirea procesului de imbatranire si asigurarea unei vieti sanatoase timp indelungat reprezinta rezultatul acestor masuri. Cel mai inalt nivel de sanatate nu inseamna numai abesnta durerii si a tensiunii, ci si bucuria de a trai, de a aprecia cu adevarat cum este doar un crez personal, este si o experienta prin care am trecut atat eu cat si multe alte persoane din jurul meu cu care am lucrat de-a lungul anilor pana am inceput sa pun in aplicare “nutritia optima”. Sanatatea este o calatorie fara sfarsit a invatarii despre sine din bolile si dezechilibrele pe care le-am suferit, precum si o cautare permanenta a celor mai de diferite boli, sunt convinsa pe deplin ca printr-o dieta optima , echilibrata, cu suportul familiei si a celor din jur in general, cu exercitii fizice, o viata dusa intr-un ambient potrivit, prin dorinta de a schimba modul de viata – obiceiurile invechite si conduita generatoare de tensiune si stres, toate afectiunile pot fi prevenite. Ingrijirea sanatatii inseamna tratarea bolii.
Cred ca medicina viitorului se va concentra in primul rand pe genetica si pe medicina mediului, domeniu in care nutritia joaca un rol principal, in special datorita influentei pe care o au asupra starii de sanatate. Genele sunt foare greu de modificat, asadar este mai mult ca sigur ca dieta va fi de departe cea asupra careia se vor indrepta noile concepte de ingrijire a sanatatii, alaturi de strategiile pentru reducerea “antinutrimentelor” – cum sunt substantele poluante, pesticidele si aditivii chimici alimentari care interfera cu actiunea substantelor nutritive. Noi suntem supusi in permanenta provocarilor – fie din partea gripei vecinilor, fie datorita noxelor provocate de gazele de esapament.
Tot ceea ce introducem noi in organismul nostru astazi, fie hrana sanatoasa, medicamente sau droguri, bauturi – ne poate afecta dramatic capacitatea de a ne mentine sanatosi. Felul in care ne hranim infuenteaza in cel mai inalt grad capacitatea noastra de a ne adapta si de a mentine sanatosi. Nutritia optima ne furnizeaza pur si simplu cele mai bune cantitati de nutrimente necesare organismului, care sa permita acestuia sa fie cat mai sanatos posibil si sa munceasca atat cat poate. Nu este o regula generala. Nu trebuie sa fiti vegetarieni de exemplu si sa luati suplimente nutritive sau sa evitati anumite alimente desi pentru unele persoane aceste sfaturi ar fi potrivite.
Lidia Holban / T. Nutritionist