“Migrenele mele au devenit insuportabile”
(Răspuns pentru LAURA F. – Bucureşti, F. AS. nr 1312)
Durerile de cap apar din multe motive, printre care tensiune musculară, reacţii alergice, intoxicaţie, deshidratarea şi scăderea glicemiei. Deşi au cauze similare, unele simptome sunt diferite, ca de exemplu: dureri pulsatorii extreme în regiunea frontală a capului sau la tâmple, tulburări ale vederii, blocaj digestiv, greaţă şi, uneori, vomă. Una dintre cauzele cele mai frecvente ale durerilor de cap şi ale migrenelor sunt căderile de glicemie, aşadar trebuie evitat acest lucru. Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la dureri de cap, atunci când concentraţia de zahăr din sânge creşte, organismul încearcă să dilueze excesul declanşând setea, ca să te facă să bei mai multă apă. Dacă acest semnal este ignorat, combinaţia dintre deshidratare şi glicemia crescută atinge un vârf glicemic şi poate declanşa adesea dureri de cap. Soluţia este să adoptaţi o dietă care să menţină nivelul glicemiei la o valoare normală şi să evitaţi zahărul şi carbohidraţii rafinaţi. Asta înseamnă să nu săriţi niciodată peste micul dejun, să mâncaţi carbohidraţi cu eliberare lentă (cereale integrale, orez brun, linte etc.), proteine şi, între mese, fructe care să aibă un indice glicemic scăzut, ca mere, căpşuni etc. O altă cauză extrem de frecventă a migrenelor şi a durerilor de cap sunt alergiile ascunse. Este foarte important să aflaţi care sunt alimentele la care sunteţi alergică. Cei mai răspândiţi “vinovaţi” sunt grâul, produsele lactate, citricele şi drojdia. De asemenea, s-a constatat că mai mulţi aditivi alimentari declanşează migrene, inclusiv cafeaua, monosodiul glutamat (MSG) şi îndulcitorul aspartam. La unele persoane, brânza şi ciocolata creează probleme. Există persoane cărora gazele de eşapament sau vaporii de gaz le pot declanşa dureri de cap. Recomandat este, de asemenea, să folosiţi cât mai puţin telefonul mobil, să vă expuneţi cât mai puţin la poluare şi să creşteţi aportul de antioxidanţi, cum ar fi vitamina C cu eliberare controlată şi vitamina E, extrase din surse naturale. Aveţi grijă la apa pe care o beţi, evitaţi cafeaua şi alcoolul, pe care organismul nostru le tratează ca pe nişte toxine, luaţi vitamina B3 – niacină, este vasodilatatoare. Studiile medicale au arătat o uşurare substanţială a migrenelor, prin suplimentarea vitaminelor B2 sau B3. Vitaminele B2, B6 şi B12 şi acidul se pot dovedi extrem de utile pentru suferinzii de migrene. Este recomandat să mâncaţi fructe proaspete, legume, alimente integrale nerafinate, să beţi apă plată. Contraindicate: zahăr, băuturi cafeinizate, alcool, alergeni alimentari.
LIDIA HOLBAN – nutriţionist,
tel. 0722/26.04.45, sau www.neolifeshop.ro/holbanauroralidia
Vă doresc multă sănătate!