Formula AS nr.1369 ( 22 ) ,30 mai – 6 iunie 2019
Raspuns pentru MARILENA – Bucuresti
O alergie este un raspuns neadecvat al sistemului imunitar al organismului la o substanta care,in mod normal,nu este daunatoare.Sistemul imunitar este un mecanism de aparare foarte complex,care ne ajuta sa combatem infectiile .Acest lucru se face prin identificarea invadatorilor si mobilizarea globulelor albe din organism pentru a lupta cu acestia.La unele persoane,sistemul imunitar identifica gresit reactia exagerata a globulelor albe ,provocand in organism dereglari mai mari decat produc invadatorii.Astfel,raspunsul alergic devine o boala in sine.
Raspunsul tipic alergic include congestie nazala,tuse,respiratie zgomotoasa suieratoare,sufocare,mancarimi,durere de cap ,urticarie si oboseala sau alte tipuri de iritatii ale pielii.Orice substanta poate provoca o reactie alergica,dar cei mai cunoscuti alergeni sunt polenul,praful,unele metale ( in special nichelul),lanolina,unele cosmetice,parul si matreata de la animale,acarienii din praful din casa,veninul de insecte,unele medicamente obisnuite ( aspirina si penicilina),unii aditivi alimentari ,substantele chimice care se gasesc in sapun,in detergentul de rufe ,in produsele de curatat si in multe alte chimicale.Foarte multe persoane sunt alergice la mucegai .Mucegaiul este format din organisme mici microscopice ,care nu sunt nici insecte,nici animale si se dezvolta acolo unde nu pot trai alte forme de viata.Mucegaiurile traiesc in toata casa ,in baie,in frigider,in instalatiile sanitare ,in subsol si alte locuri umede si intunecoase din casa.Se dezvolta si in aer ,in sol sau pe frunze moarte si pe alte materii organice.Mucegaiurile pot fi distructive dar si benefice.Ele ajuta la fabricarea branzei ,fertilizeaza solul si grabesc descompunerea gunoaielor si a frunzelor moarte.Penicilina este facuta din mucegaiuri ,insa acestea pot provoca reactii alergice.Sporii mucegaiurilor sunt purtati de vant si predoma vara si toamna devreme.Atunci cand se tunde iarba,cand se strang recoltele sau se merge prin vegetatie inalta,pot aparea reactii alergice.Persoanele care repara mobila veche sunt expuse aceluiasi risc,pentru ca lemnul vechi gazduieste de cele mai multe ori spori ai ciupercilor.
Alimentele pot si ele sa provoace reactii alergice.Unele dintre cele mai cunoscute alimente alergene pentru adulti sunt crevetii,homarul,crabii,capsunele,ciocolata,scoicile,alunele si nucile de toate felurile,pestele si ouale.In cazul copiilor ,laptele si ouale,arahidele, soia si graul sunt principalii vinovati.Copii fac in mod obisnuit alergie la lapte,oua ,soia si grau,dar au alergii si la arahide sau alune de padure,peste si creveti.Adultii,in mod normal,daca au facut o data alergie,nu mai scapa de ea.
Intre alergie si intoleranta alimentara exista o diferenta .O persoana cu intoleranta alimentara nu este capabila sa digere si proceseze corect alimentul,motivul fiind lipsa unei enzime (sau mai multe).Foarte multe persoane sufera de gaze,se baloneaza sau au alte reactii neplacute la ceva ce mananca .O alergie alimentara apare atunci cand sistemul imunitar al unei persoane genereaza anticorpi ca reactie la alimentul consumat.Laptele este un bun exemplu al distinctiei dintre alergie si intoleranta.Majoritatea oamenilor care nu pot sa bea lapte au intoleranta la lactoza,nu sunt alergici.In cazuri rare ( mai putin de 10%) o persoana poate avea cu adevarat alergie la lapte.atunci cand corpul poate avea un raspuns imun la proteinele din lapte ,mai degraba decat la lactoza ( sau zahar).Intoleranta alimentara poate duce la alergii,daca particule de alimente nedigerate reusesc sa patrunda in sange,provocand o reactie cunoscuta ca sindrom al intestinului permeabil.In mod normal,alimentele nu ar trebui sa produca o reactie a sitemului imunitar.Cand cineva are o alergie alimentara,reactia sistemului imunitar este neadecvata.Mai intai ,este produs un anticorp numit imunoglobulina E sau ( IgE ) care circula in sange.Persoanele care au alergii alimentare au o tendinta mostenita de a forma IgE pentru a se proteja de anumite alimente.
Alergiile cerebrale produc umflatura invelisului creierului.Grupe intregi de alimente pot determina aceleasi reactii alergice la indivizii sensibili.Durerile de cap repetate sau reactiile schizofrenice,violente sau agresive pot fi un indicator al alergiei cerebrale.Alimente ca porumbul,graul,orezul,laptele si ciocolata ,impreuna cu unii aditivi alimentari ,sunt cei mai obisnuiti alergeni.Cercetarile arata ca numarul persoanelor cu alergii este in crestere atat in tarile dezvoltate ,cat si in cele in curs de dezvoltare.
In mod normal, singura modalitate in care se poate scapa de alergiile alimentare este evitarea alimentelor care declanseaza reactiile.Intre aceste alimente cele mai frecvente sunt: laptele,ouale,pestele ( biban,cod,platica ),fructele de mare ( crab,crevete,homar ),nucile de copac ( migdale,nuci,alune pecan),arahidele,graul si boabele de soia.
Cei care fac alergii alimentare destul de severe ca sa produca reactii anafilactice ( lipsa de aer,culoare albastra-pal,urticarie sau mancarimi si stare anxioasa ) vor trebui sa poarte bratara sau colier de avertizare si sa aiba o seringa cu adrenalina ( epinefrina ) pentru situatii de urgenta ( se elibereaza numai cu reteta medicala).Pentru majoritatea persoanelor ,alergiile nu sunt mai mult decat un fapt frustrant de viata.Dar pentru persoanele care au astm sau pentru cei care sufera de reactii alergice severe,alergiile le pot ameninta viata
Includeti un Integrator alimentar de multivitamine si multiminerale ce contine vitaminele din complexul – B zilnic,necesar pentru o digestie buna si functionarea nervilor,antistres,o buna asimilare a nutrientilor,calmarea respiratiei suieratoare si a atacurilor alergice..Folositi o formula forte Formual 4 ,cu componente atent selectionate biocombatibile cu celula umana, si unul pe baza de calciu si magneziu formula chelata,Kal MAG Plus D,necesar sa ajute la reducerea stresului ,mai ales daca evitati lactatele sau un alt grup important de alimente.Foarte important este sa luati Acidophilus Pls – puternic stimulent imunitar cu enzime digestive pentru o digestie mai buna.Carentele pot sa apara rapid ,iar tratarea alergiilor nu ar trebui sa duca la malnutritie.Vitamina C cu bioflavonoide ,SRVC cu eliberare controlata ,cantitate mare – apara organismul de alergeni si calmeaza raspunsul inflamator.Inflox TRE- extract de seminte de struguri – puternic antioxidant pentru prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi .Wheat Germ Oil cu Vitamina E – o sursa bogata de vitamina E extrasa din alimente naturale ce contribuie la protectia celulelor de stresul oxidativ,este unica formula ce furnizeaza cele 8 forme de vitamina E pentru o protectie cu amplu spectru 4 tocoferoli si 4 tocotrienoli.Vitamina A,zincul si betacarotenul ,trei nutrienti necesari pentru o buna functionare a sistemului imunitar se gasesc intr-un amestec special in Betagard – formula brevetata dezvoltata de un renumit dr.toxicolog si cercetator de faima mondiala.Mentionez faptul ca aceste formule nu se gasesc in farmacii iar programul recomandat este unic si diferit pentru fiecare persoana in parte .
Plantele au si ele potentialul de a crea efecte alergice,asa ca introduceti-le incet si sistematic la inceput.
Recomandari:
- Consumati alimentele prin rotatie,mancati zilnic o grupa diferita de alimente.
- Evitati alimentele care au fost stropite sau care contin coloranti artificiali ( care exista in unele tipuri de mere si portocale ) ,agenti de coacere sau ceara protectoare( unele mere,castraveti si alte produse).Cititi cu atentie etichetele.
- Suplimentati dieta cu multe fibre.Taratele de ovaz sunt o buna sursa de fibre.
- De asemenea pectina din mere poate fi folositoare in dieta,eliminand metalele nedorite care declanseaza multe reactii alergice.
- Daca suferiti de o forma de alergie la ambrozie ( sau la rugina) ori de alergii la alte plante,nu mancati pepene galben,castravete,banane,seminte de floarea soarelui,musetel sau orice preparat din plante care contine echinaceea.
- Urmati un program de post,apoi incercati sa introduceti din nou “alimentele ce trebuiesc evitate”in cantitati foarte mici,si vedeti daca reactiile de balonare,dureri de cap si alte simptome revin.
- Pastrati casa curata fara praf,tineti ferestrele inchise ( folositi aerul conditionat cand este posibil).
- Folositi vopsea impotriva mucegaiului si dezinfectati peretii si mobila.
- Asigurati-va ca luati numai suplimente hipoalergice care nu contin substante potential iritante.
- Luati un filtru de aer cu o capacitate mare de filtrare ,ca sa curate polenul,mucegaiul si praful din casa sau de la birou.
- Nu fumati si evitati fumatul pasiv
- Evitati sa luati aspirina timp de 3 ore dupa fiecare masa etc.
- Daca faceti iritatii pe piele de la expunerea la metalul curelei de la ceas,de la cercei,de la bratari sau alte obiecte ,incercati sa folositi crema de galbenele.Galbenelele,floarea de soc si uleiul din arbore de ceai pot fi folosite ca emolient pentru calmarea iritatiei.
- Atentie si la mercurul si argintul din vechile lucrari dentare pot provoca reactii alergice in aceeasi masura ca intoxicatiile cu metale grele.
Pentru mai multe informatii si recomandari personalizate : laeuropero@gmail.com
sau cell: + 40 – 722 260 445
Multa sanatate !
– Lidia Holban T.Nutritionist