Majoritatea persoanelor cu boala Crohn sunt alergice la unele alimente ,in special la gluten ,si de asemenea au niveluri crescute de homocisteina .Cel mai bine este sa colaborati cu un nutritionist terapeut,care va poate testa pentru acesti factori si va poate stabili dieta perfecta si programul de suplimente adecvat . Nu trebuie sa evitati complet fibrele .Acestea sunt constituienti naturali ai unei diete sanatoase bogata in fructe ,legume ,linte ,fasole si cereal integrale ,si prin consumul unor astfel de alimente va scadeti riscul de aparitie a cancerului de colon ,a diabetului zaharat ,a bolii diverticulare,precum si a constipatiei . Totusi fiti foarte atenti la fibrele insolubile care se gasesc in tarate si cerealele integrale.Acestea devin rugoase in intestin ,fiind daunatoare pentru un tract digestiv sau inflamat . Fibrele solubile se gasesc in ovaz ,linte ,fasole ,fructe ,legume si seminte de in ( din care trebuie sa continuati sa consumati o cantitate crescuta ) .Alimentele bogate in fibre solubile contin si multe alte nutrimente la fel de bune ,astfel incat trebuie sa constituie o parte importanta din orice dieta sanatoasa ,inclusive din cea a suferinzilor de boala Crohn. SFATURI PENTRU DIETA. Evitati cafeaua ,alcoolul si zaharul ,beti 1.5 litri de apa pe zi si mancati alimente integrale proaspete cu un continut ridicat de fibre solubile,de exemplu linte ,fasole ,seminte macinate ,fructe ,sau legume gatite foarte putin . SUPLIMENTE NUTRITIVE RECOMANDATE – multivitamine si multiminerale din alimente integrale – Formula IV / Formula IV Plus ( exclusiv NeoLife)– uleiuri din peste bogate in acizi grasi Omega – 3 (furnizand familia complete de acizi grasi omega -3 in formula de 8 ) – Omega – 3 Salmon Oil Plus -vitamina C cu bioflavonoide ( nu este iritanta ) – SRVC cu eliberare controlata ,Acidofilus Plus - complex probiotic de culturi vii..Programul de administrare este personalizat pentru fiecare persoana .
Lidia Holban
C.Nutritionist
0722 260 445